Crtani film

Mastersi na TV-u, nedeljom u 18:45                                     TV crtaći     VHS crtaći


TV - HM Filmation - LOGO 2
Počinje!!!


Crtani film „Hi-Men i gospodari svemira” u Jugoslaviji premijerno je emitovan 1989. godine, nedeljom u 18:45, na prvom programu RTB-a, a repriza je bila subotom u 10:25. Te godine Mastersi su bili na vrhuncu popularnosti kod nas, verovatno najviše zbog crtaća, dok su u svetu još prethodne godine izgubili na popularnosti. Naši su otkupili i emitovali samo 13 epizoda, od ukupno 130 napravljenih, što znači da su Hi-Men, Skeletor i ekipa sa Eternije kod nas na repertoaru bili oko tri meseca. Drugo emitovanje tih istih 13 epizoda bilo je sledeće, 1990. godine, u okviru zimskog programa, radnim danima u 9:30, a naredno tokom letnjeg raspusta, četvrtkom u 12:35. Mastersi su ove godine bili podjednako popularni kao i prethodne. Sinhronizaciju za crtani film uradila je TV Zagreb, koja će ostati upamćena kao najbolja. Klinci koji su želeli još epizoda, morali su da se snalaze po videotekama koje su neretko imale nekoliko titlovanih, piratskih epizoda, koje nisu bile emitovane na TV-u.

Do Jugoslovenskih klinaca, 1990. godine, došla su i dva dugometražna crtana filma, u kojima se prvi put pojavljuju Horda i Hi-Menova sestra Ši-Ra, kao i ceo novi svet – Eterija! To su bili crtaći „Tajna starog mača“, koji je bio sinhronizovan, i „Božićni specijal“, koji je bio titlovan, a oba su bila objavljena na VHS video kaseti, za razliku od epizoda sa TVa. Crtani film „Tajna starog mača“ objavila je produkcijska kuća „Komuna“, a sinhronizaciju je uradio glumac Milorad Mandić Manda, sa još dvoje svojih kolega, i pokušao svima da ogadi Gospodare svemira, napravivši najgoru sinhronizaciju svih vremena. Izdanje crtanog filma „Božićni specijal” imalo je dve varijante omota – jedna verzija je imala plastičnu kutiju sa omotom, i bila je u prodaji, a druga kartonsku kutiju, sa „Takovo” reklamom, i bila je promotivna – delila se u novogodišnjim paketićima.

Sledeće, 1991. godine, Mastersima je drastično opala popularnost, a Jugoslavija se raspala. Epizode crtanog filma su po treći put emitovane u Hrvatskoj, u okviru jutarnjeg programa TVZ-a, a u Srbiji je produkcijska kuća „Union Film” objavila 12 novih epizoda, na šest VHS video kaseta, sa sinhronizacijom glumaca iz Srbije.

Tek više godina kasnije, pred kraj devedesetih (1997.?), produkcijska kuća „Vans” objavila je svoju verziju sinhronizacije dugometražnog crtanog filma „Tajna starog mača”, ali pod nazivom „Legenda o maču”. Uprkos tome što je glumačka postava bila istog broja ljudi kao u prethodnom slučaju „Mandine” sinhronizacije, ova sinhronizacija je bila urađena mogo bolje, jer je „Vans”, za razliku od „Komune”, angažovao talentovane glumce.

Navodno, postoji i treća varijanta sinhronizacije dugometražnog crtanog filma „Tajna starog mača”, delo „BK televizije“, ali za sada još uvek nije potvrđeno.

Crtaci.info

U okviru projekta nekadašnjeg sajta crtaci.info, fanovi su uspeli da prikupe sve crtaće sa TVZ sinhronizacijom na snimanim video kasetama, i digitalizuju ih, s obzirom da crtaći sa ovom sinhronizacijom nisu objavljivani. Nažalost, za neke epizode, još uvek je potreban zvuk boljeg kvaliteta.


TV - Filmation LOGO 2
Filmejšnov logo pre početka crtaća

FILMEJŠN

Studio za animirani film „Filmejšn” osnovali su Lu Šajmer, Hal Saterlend i Norm Preskot 1962. godine. Studio je „uzleteo” 1966. godine stekavši pravo na adaptaciju Supermena. Od tada pa nadalje napravili su mnogo adaptacija, među kojima je i Tarzan, koji se 1984. godine emitovao u Jugoslaviji na RTBu. Njihova prva saradnja sa Matelom dogodila se krajem sedamdesetih godina, kada su adaptirali Flaš Gordona. Sklopili su ugovor sa Matelom koji je proizveo liniju igračaka po uzoru na tu adaptaciju.

Par godina kasnije, „Matel” je angažovao „Filjmešn” da napravi reklamu za figure „Gospodara svemira”. Oduševljeni rezultatom, naručili su čitavu animiranu seriju koja je svetlost dana ugledala 1983. godine. „Filmejšn” je imao poseban ugovor sa „Matelom” koji im je omogućio da imaju potpunu kontrolu nad sadržajem crtanog filma, tj. da „Matel” ne može da forsira nove likove i vozila, tako da se mnogi likovi figura nisu pojavili u crtaću.

Muziku je komponovao Šuki Levi. Tokom osamdesetih, izdavačka kuća „Saban” objvila je nekoliko tema u Južnoj Americi, a tek je 2016. godine „La-La-Land rekords” objavila veći deo muzike iz crtaća.


Advertisements